Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Αναγκαία η λειτουργία της “Κοινωνικής Κουζίνας”

Δημήτρης Μαριδάκης στα Χανιώτικα Νέα 03-03-2012

Την αλληλεγγύη σε πράξη συνεχίζει να μετουσιώνει καθημερινά η Κοινωνική Κουζίνα προσφέροντας φαγητό σε περίπου 120 Ελληνες και μετανάστες που βιώνουν την απόλυτη ανέχεια.
Στο μεταξύ, οι άνθρωποι που συμμετέχουν στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία τονίζουν ότι, παρά την πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας που απαγορεύει όσα συσσίτια δεν προσφέρονται από επίσημους φορείς, αυτοί θα συνεχίσουν με κάθε τρόπο την προσπάθειά τους έχοντας τη συμπαράσταση πολιτών, φορέων και συλλογικοτήτων, εκ των οποίων ήδη 14 έχουν εκδώσει ψηφίσματα αλληλεγγύης προς τη συγκεκριμένη δράση.
Παράλληλα, οι πολίτες που συμμετέχουν στην Κοινωνική Κουζίνα καλούν τον Δήμο Χανίων να υλοποιήσει τη δέσμευσή του για την εξεύρεση ενός μεγαλύτερου και καταλληλότερου χώρου στο κέντρο των Χανίων.
Χθες μέλη της συνέλευσης της Κοινωνικής Κουζίνας και του Κοινωνικού Στεκιού - Στεκιού Μεταναστών παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου, στην οποία μίλησαν για την αναγκαιότητα της αλληλεγγύης, ενώ ευχαρίστησαν όλους όσοι έχουν στηρίξει μέχρι σήμερα την πρωτοβουλία.

«ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΠΡΑΞΗ»
Εκ μέρους της Κοινωνικής Κουζίνας η Μένη Ζιάκα αναφέρθηκε στον τρόπο λειτουργίας της πρωτοβουλίας τονίζοντας τον συλλογικό χαρακτήρα της: «Είμαστε μια αγωνιστική πρωτοβουλία που προέκυψε μέσα από τις συναντήσεις μας στην πλατεία της Αγοράς το καλοκαίρι. Κάποιοι ευαισθητοποιημένοι πολίτες απέναντι στην απειλή της πείνας αποφάσισαν να λειτουργήσουν αυτό το συσσίτιο που γίνεται μέχρι σήμερα. Δεν χρηματοδοτούμαστε ούτε μας οργανώνει κάποιος φορέας, πολιτικό κόμμα ή ΜΚΟ. Απλά λειτουργούμε συλλογικά, αυτοοργανωνόμαστε και αποφασίζουμε μέσα από ανοιχτή συνέλευση που γίνεται κάθε εβδομάδα και στην οποία συμμετέχουν αρκετοί Χανιώτες».
Ο Μανούσος Νικηφοράκης πρόσθεσε ότι η Κοινωνική Κουζίνα δεν αποτελεί πράξη φιλανθρωπίας αλλά αλληλεγγύης που έχει ένα χαρακτήρα «έμπρακτης αντίστασης στην οικονομικοκοινωνική βαρβαρότητα που επικρατεί». «Χτίζοντας ένα δίκτυο αλληλεγγύης δίνουμε μια απάντηση σε όλες αυτές τις πολιτικές που παράγουν ανέχεια και φτώχεια. Η πίστη μας για το δίκαιο της υπόθεσης μαζί με τη συλλογικότητα, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη, σε επαφή πάντα με τον κόσμο, μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε και αισιοδοξία για να μπορέσουμε το έργο της Κοινωνικής Κουζίνας να γίνει ένας οδηγός για παραπέρα αγωνιστικές πρωτοβουλίες με κοινωνικό περιεχόμενο», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Νικηφοράκης, ενώ ο Χρήστος Παπαδάκης επεσήμανε ότι το σκεπτικό της συγκεκριμένης δράσης σε καμία περίπτωση «δεν φιλοδοξεί να υποκαταστήσει αυτό που είναι υποχρέωση της Πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
«Γι' αυτό δεν μπορούμε να κατανοήσουμε ούτε τις άστοχες επιθέσεις των συμπολιτών μας, ούτε φυσικά την πολεμική στάση του Δήμου απέναντί μας. Ειδικά σε μια περίοδο που η αυτοοργάνωση και η αλληλεγγύη είναι η λύση για μια σειρά από ζητήματα», σημείωσε ο κ. Παπαδάκης, ενώ χαρακτήρισε «άστοχη αλλά και ύποπτη» την πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας που επιχειρεί να βάλει φραγμό σε κάθε κοινωνική δράση συλλογικότητας.
Καταλήγοντας ο κ. Παπαδάκης ευχαρίστησε όλους όσοι την έχουν στηρίξει προσφέροντας τρόφιμα ή μαγειρεύοντας και ζήτησε τη συμμετοχή στο εγχείρημα όλων των πολιτών με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας.

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΕΚΙ
Από την πλευρά τους, τα μέλη του Κοινωνικού Στεκιού - Στεκιού Μεταναστών Δημήτρης Μπατσάκης και Γιώργος Σαββίδης εξέφρασαν την υποστήριξη του Στεκιού στην Κοινωνική Κουζίνα.
«Είμαστε αλληλέγγυοι στην Κοινωνική Κουζίνα και θεωρούμε άδικο αυτό που συμβαίνει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως με τη λεγόμενη κρίση, που είναι κρίση του κεφαλαίου ουσιαστικά. Και είμαστε αλληλέγγυοι σαν κοινωνικός και πολιτικός χώρος, διότι εδώ δεν κάνουμε φιλανθρωπία, αλλά αλληλεγγύη η οποία εμπεριέχει τις έννοιες της άμεσης δημοκρατίας και της αυτοδιαχείρισης», επεσήμανε ο κ. Μπατσάκης, ενώ ο κ. Σαββίδης πρόσθεσε: «Φυσικά στεκόμαστε αλληλέγγυοι γιατί πιστεύουμε ότι η αλληλεγγύη είναι ταξική και στον ταξικό πόλεμο που δέχεται η εργατική και μεσαία τάξη δημιουργούνται θύματα, άνεργοι και πεινασμένοι. Το Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών πάντα βοηθούσε, βοηθάει και θα βοηθήσει και την Κοινωνική Κουζίνα γιατί έτσι πρέπει. Όπως αυτοί βοηθιούνται μεταξύ τους είτε λέγονται αυτά κόμματα και αστική τάξη, έτσι και εμείς πρέπει να αυτοοργανωθούμε για να υπερασπιστούμε τα αυτονόητα, ότι δηλαδή δεν πρέπει να υπάρχουν πεινασμένοι, άνεργοι κ.λπ.».

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ
Να σημειώσουμε ακόμα ότι όπως ανέφεραν τα μέλη της Κοινωνικής Κουζίνας στις 18 Μαρτίου στο παλιό Τελωνείο πρόκειται να διοργανωθεί μια συναυλία για την ενίσχυση της δράσης. Λεπτομέρειες για την εκδήλωση θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΧΑΛΕΠΑΣ
Ψήφισμα στήριξης για την Κοινωνική Κουζίνα εξέδωσε και η συνέλευση κατοίκων Χαλέπας, επισημαίνοντας πως «η συλλογική αυτοοργάνωση στις γειτονιές και οι δομές αλληλεγγύης που συγκροτούνται από τα κάτω είναι το πρώτο βήμα ενότητας και αντίστασης της εργαζόμενης πλειοψηφίας, είναι αυτό που ανοίγει τον δρόμο για ευρύτερες συλλογικές διεκδικήσεις»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου