Ποιοι είμαστε

Ποιοι είμαστε: συμπολίτες που ενώσαμε τη δράση μας για την υλοποίηση αυτού του συσσιτίου. Καθημερινά μαγειρεύουμε στα σπίτια μας τουλάχιστον 2-3 άνθρωποι και φέρνουμε το φαγητό στο συσσίτιο. Δεν μας χρηματοδοτεί ούτε και μας οργανώνει κάποιος φορέας, θεσμός, ή πολιτικό κόμμα, αντίθετα αυτοοργανωνόμαστε.

Πού γίνεται το συσσίτιο:
Ξεκινήσαμε το καλοκαίρι σαν πρωτοβουλία ατόμων από τους "Αγανακτισμένους" της πλατείας της Δημοτικής Αγοράς Χανίων. Μέχρι τα μέσα Δεκέμβρη η διανομή του φαγητού γινόταν έξω από την πλατεία της Αγοράς. Ωστόσο το 1ο γυμνάσιο μας παραχώρησε αίθουσα και έτσι το συσσίτιο στεγάζεται πλέον σε εσωτερικό χώρο. Έχουμε προσπαθήσει να οργανώσουμε τόσο την προσέλευση των ανθρώπων που σιτίζονται όσο και τη διανομή του φαγητού ώστε το συσσίτιο να ενσωματωθεί ομαλά στην καθημερινότητα της «γειτονιάς»

Γιατί άλλο ένα συσσίτιο: γιατί δυστυχώς οι μνημονιακές πολιτικές και τα απάνθρωπα και αντικοινωνικά μέτρα που τις συνοδεύουν αυξάνουν καθημερινά τους άπορους συνανθρώπους μας που αδυνατούν να εργαστούν και να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Άρα η καθημερινή προσφορά ενός βραδινού γεύματος είναι αναγκαία.

Οι πόροι μας: καθώς οι μοναδικοί πόροι για την εξασφάλιση του φαγητού είναι οι εθελούσιες προσφορές τροφίμων ή χρημάτων από πολίτες και επαγγελματίες της πόλης μας, σας καλούμε να ενισχύσετε αυτήν την Κοινωνική Κουζίνα είτε μαγειρεύοντας φαγητό, είτε συγκεντρώνοντας τρόφιμα, είτε ενημερώνοντας άλλους για την πρωτοβουλία αυτή.

 
  Ελπίζουμε να «καλωσορίσετε» την Κοινωνική Κουζίνα και να την ενισχύσετε




Η «Κοινωνική Κουζίνα» αποτελεί μια συνέχεια του συσσιτίου που προφέρουν από το καλοκαίρι του 2011 οι «Αγανακτισμένοι» της Πλατείας της Δημοτικής Αγορά, μετά την μεταφορά του σε στεγασμένο χώρο επί της οδού Τσουδερών. Αποτελεί μια αναβάθμιση του συσσιτίου, αφού πλέον, οι άποροι συμπολίτες μας βρίσκουν μια φιλόξενη, γωνιά, όπου απολαμβάνουν σπιτικό φαγητό χωρίς να ξεπαγιάζουν στην ύπαιθρο. Στο χώρο αυτό, κάθε βράδυ στις 9, οι απόκληροι αυτής της πόλης λαμβάνουν, ως φιλοξενούμενοι και όχι ως κυνηγημένοι, μαζί με τον επιούσιο και ένα χαμόγελο, παίρνοντας ανάσες για το αύριο, χωρίς κανείς να τους ζητά την επίδειξη οποιασδήποτε ταυτότητας, ιδεολογίας ή θρησκευτική πίστης. Την προσπάθειά μας αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή η διευθύντρια και η σχολική επιτροπή του Πρώτου Γυμνασίου. Τους ευχαριστούμε για μια ακόμη φορά, για την προσφορά του χώρου, ο οποίος έχει μεταμορφωθεί με την εθελοντική εργασία σιτιζόντων και σιτιζομένων από εγκαταλειμμένη αποθήκη σε χώρο φιλοξενίας και εστίαση

Ενάντια στην συνήθεια των καιρών, στη γενικότερη οπισθοδρόμηση σε οικονομικές πολιτικές που τσακίζουν την εργασία και δημιουργούν στρατιές νεόπτωχων και απεγνωσμένων, ενάντια στον κοινωνικό δαρβινισμό και στην κατεδάφιση του κράτους πρόνοιας, αποφασίσαμε να οικοδομήσουμε, παρά να γκρεμίσουμε. Να χτίσουμε ένα δίκτυο αλληλεγγύης παρά να ψάχνουμε για εξιλαστήρια θύματα για την κρίση που χτυπά την πόρτα μας. Να διοχετεύσουμε την ενεργητικότητά μας στην εν τοις πράγμασι καταδίκη των πολιτικών που δημιουργούν συσσίτια, και όχι στο κυνήγι εκείνων που τα οργανώνουν, ελπίζοντας ότι μαζί με αυτούς θα εξαφανισθεί ως δια μαγείας το πρόβλημα: η ένδεια, η ανέχεια, η ανισότητα, σε μια κοινωνία την οποία κινεί η επιδίωξη του ατομικού κέρδους.

Τα μέλη της «Κοινωνικής Κουζίνας» ενδιαφέρονται να προσφέρουν το συσσίτιό τους δημιουργώντας τις λιγότερες δυνατές οχλήσεις. Γι’ αυτό, άλλωστε, δεν προσφέρουμε φαγητό τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων. Επιθυμούμε να εξευρεθεί, το συντομότερο δυνατόν, ένας μόνιμος χώρος στο κέντρο της πόλης που θα εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τους αυξανόμενους αριθμούς συμπολιτών μας που προσφεύγουν σ’ αυτήν. Μέχρις ότου, με τη βοήθεια των πολιτών και φορέων που μας συμπαραστέκονται, και κυρίως με τη βοήθεια της δημοτικής αρχής, βρεθεί ένας καταλληλότερος, από άποψη μεγέθους, χώρος, θα παρέχουμε το συσσίτιό μας στην οδό Τσουδερών. Για το σκοπό αυτό επιδιώκουμε τη συμπαράσταση των περιοίκων ώστε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε όχι μόνο με την ανοχή αλλά και την στήριξή τους. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη, που θα οδηγούσε στο κλείσιμο της Κοινωνικής Κουζίνας στην οδό Τσουδερών, προτού εξευρεθεί μια μόνιμη και βιώσιμη λύση για το χώρο του συσσιτίου, θα οδηγούσε τα πράγματα, ξανά, στο σημείο μηδέν: είτε στο μαρασμό ενός δικτύου αλληλεγγύης που στήθηκε με πολύ μόχθο και επέδειξε αντοχή και αποτελεσματικότητα, είτε σε υπαίθρια συσσίτια, εν μέσω ενός από τους πιο σφοδρούς χειμώνες των τελευταίων ετών. Δεν πρόκειται να συναινέσουμε σ’ αυτό.    

Ευχαριστούμε όλους όσοι μας στήριξαν και μας στηρίζουν. Ζητούμε την ενεργητική συμπαράσταση, πολιτών και φορέων για να συνεχίσουμε απρόσκοπτα την παροχή του συσσιτίου μας, να συνεχίσουμε να είμαστε χρήσιμοι στους δύσκολους αυτούς καιρούς. Παράλληλα, παλεύουμε ενάντια στις πολιτικές που δημιουργούν την ανάγκη για τη λειτουργία συσσιτίων: στα χαράτσια, στις απολύσεις, στο πετσόκομμα μισθών και συντάξεων, στην εγκατάλειψη της υπαίθρου, στη διάλυση του κοινωνικού ιστού.

Κανείς μόνος του στην Κρίση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου