Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

ΕΛΜΕ Χανίων: Ψήφισμα Αλληλεγγύης στην Κοινωνική Κουζίνα

Τα δύο τελευταία χρόνια που οι κυβερνήσεις σε αγαστή συνεργασία με την τρόικα εφαρμόζουν τις πολιτικές των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, τα θύματα από τη μεριά μας πληθαίνουν. Η διάλυση του κοινωνικού ιστού μεταφράζεται σε αριθμούς με ένα εκατομμύριο εκατό χιλιάδες ανέργους(επίσημα), τρεισήμισι εκατομμύρια ανθρώπους κάτω απ το όριο της φτώχιας και απροσδιόριστο αριθμό νέο-άστεγων και άπορων. Απέναντι σ αυτή τη βαρβαρότητα, μαζί με τις 19 γενικές απεργίες και τα δεκάδες συλλαλητήρια που προσπαθούν να την ανατρέψουν, δημιουργούνται δομές αυτοοργάνωσης και κοινωνικής αλληλεγγύης ως παράλληλο βήμα αντίστασης.
Κάπως έτσι δημιουργήθηκε και η Κοινωνική Κουζίνα στα Χανιά. Αρχικά ως μια παράλληλη δράση των «αγανακτισμένων» της π λατείας Αγοράς και στη συνέχεια η λειτουργία της υφίσταται χάρη στην ανιδιοτελή πρωτοβουλία απλού εργαζόμενου κόσμου με θέληση να προσφέρει σε ανθρώπους ή κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται σε ανέχεια.. Έπειτα από έξι μήνες λειτουργίας της Κοινωνικής Κουζίνας στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς Χανίων, βρήκε τη στέγη της στην οδό Τσουδερών 46, σ’ έναν χώρο που παραχωρήθηκε από το 1ο Γυμνάσιο Χανίων, το οποίο και συγχαίρουμε δημόσια για αυτή του την ενέργεια.
Όμως την στιγμή που η επίσημη πολιτεία δεν κάνει απολύτως τίποτα για να προσφέρει τα στοιχειώδη στα θύματα που οι πολιτικές της δημιουργούν(ένα πιάτο φαί, ή ένα ξενώνα αστέγων) και εξαφανίζει και το τελευταίο υπόλειμμα κράτους πρόνοιας, την ίδια στιγμή ποινικοποιεί την έμπρακτη κοινωνική αλληλεγγύη. Πανελλαδικά, με την εγκύκλιο της ντροπής του Υπουργείου Υγείας που απαγορεύει τα συσσίτια που δεν προσφέρονται από «αρμόδιους» φορείς (δηλαδή, από εκκλησίες, δήμους και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις), με το πρόσχημα της προστασίας της Δημόσιας Υγείας! Τοπικά, με την απόφαση της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Χανίων που αποφάσισε τη διακοπή λειτουργίας της κοινωνικής κουζίνας στο χώρο που στεγάζεται γιατί μεταξύ άλλων «αυξάνει την εγκληματικότητα»!!!
Είναι θλιβερό να ισχυρίζεται κάποιος ότι η εγκληματικότητα δεν τροφοδοτείται από την ανικανότητα ικανοποίησης των ζωτικών αναγκών, αλλά από την παροχή συσσιτίου.
Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στη συνέχιση λειτουργίας της Κοινωνικής κουζίνας στο χώρο που στεγάζεται.
Απαιτούμαι από το Δήμο να αναλάβει τις ευθύνες του και να πάρει επιτέλους σοβαρά μέτρα ενάντια στη φτώχεια και την ανέχεια.
Ζητάμε επίσης από το Δήμο την παραχώρηση μεγαλύτερου και λειτουργικότερου χώρου στο κέντρο της Πόλης ώστε να μεταστεγαστεί η δραστηριότητα της Κοινωνικής Κουζίνας, με δεδομένο ότι οι άνθρωποι που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε ένα πιάτο φαί, πληθαίνουν καθημερινά. Μέχρι τότε να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της στην Τσουδερών 46.

ΕΛΜΕ Χανίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου